Säkerhet viktigt vid spel om pengar online

Vi lever en allt större del av våra liv online. Internet som från början mest bara bestod av en begränsad mängd information som företagshemsidor, är idag en viktig del av vårt samhälle. Många tjänster som vi förut utförde via kontor, som att Ansöka SMS lån med direkt utbetalning gör de flesta idag via nätet. Dessa transaktioner kräver mycket av de system som hanterar våra uppgifter om kontonummer och personuppgifter. En annan tjänst som vi gärna utnyttjar online är att spela. Det blir allt mer vanligt att satsa pengar på olika spel hos något av alla de spelbolag som etablerat sig i takt med att internet blivit en självklar del av våra liv.

Egna system

För att göra spel online säkra handlar det inte bara om att se till att kundernas insättningar och kontouppgifter hanteras säkert utan också om att göra själva spelandet säkert. En stor del av spelbranschen består av pokerspel. Tusentals personer spelar poker online varje dag och det kräver säkerhetssystem utöver det vanliga. Stora bolag som marknadsledande PokerStars har utvecklat egna specialsystem för att kunna hålla både spelarnas data säkra samt att säkerställa att spelandet går smidigt. Till exempel använder de ett Mikrolån för att komplettera sin slumpgenerator. Principen bygger på att en enda dator inte kan ta fram helt slumpmässiga nummer eftersom datorer bygger på att fungera logiskt. Det gör att en nummerserie från en och samma dator inte kan bli helt slumpmässig. För spel online är just slumpmässiga nummer avgörande. Det är också därför som de stora spelbolagen satsar stort på att skapa sina egna system för att säkerställa spelens kvalitet.

Säkra pengar

En annan viktig del för spelbolagen att leva upp till är att de alltid måste hålla spelarnas pengar separata, från varandra och från bolagens. Detta för att det alltid ska vara möjligt för spelare att ta ut sina insättningar. Även om varenda spelare skulle kräva ut sina pengar samtidigt så kan bolaget alltid göra utbetalningen. Det är en säkerhet som är viktig för att spelare ska kunna ha förtroende för det bolag de väljer att spela hos. När det gäller att lämna ifrån sig sina pengar är det viktigt att känna förtroende för den som tar emot dem.

Inloggningsuppgifter

Mycket av spelbolagens säkerhetsarbete handlar också om att hålla deras kunders personuppgifter säkra. Det är helt nödvändigt att spelkonton online är så säkra att det är omöjligt för någon obehörig att logga in. Åtgärder som spelbolagen tar till är så klart att lösenordskydda sina kunders konton. Varje kund skapar en egen inloggning med till exempel ett användarnamn och lösenord. För att göra allting ett steg säkrare brukar det även läggas till någon form av verifiering, antingen via mejl eller sms. Detta är för att förhindra att någon felaktigt kan skapa konton i någon annans namn. Det brukar också gå att koppla sitt konto till extra säkerhetstjänster som varnar om en obehörig inloggning har skett. Då kan kontot snabbt spärras.

Extra koder

En del bolag går ännu ett steg längre och ytterligare säkrar kontot från obehöriga inloggningsförsök genom att lägga till en PIN-kod. Ovan nämnda PokerStars använder sig av det systemet. Det är helt frivilligt för spelarna att använda sig av systemet som går ut på att spelarna lägger till en fyrsiffrig PIN-kod till sin inloggning. När spelaren sen knappar in koden på skärmen byter siffrorna hela tiden plats. Det är för att förhindra att så kallade keyloggers ska kunna räkna ut vilka siffror som valts. Detta är dock inte nog utan PokerStars har även utvecklat en egen inloggningsdosa som går att beställa. Många spelbolag lockar idag med att de inte kräver någon registrering och det kan kanske verka smidigt att slippa alla jobbiga inloggningsuppgifter – men ta i beaktande att ju krångligare inloggning, desto säkrare konto. Många bolag väljer också att använda sig av externa inloggningssystem som BankID. Genom att använda sig av detta beprövade system kan man känna sig säker på att kundernas konton skyddas från intrång. En annan fördel med BankID är att spelare som har konto hos flera bolag slipper att hålla reda på flera olika användarnamn och lösenord.