Ekonomi

Miljontals svenskar kämpar med sina dagliga utgifter

Visste du att en tredjedel av Sveriges vuxenbefolkning brottas med att betala för boende och mat. Den här insikten är hämtad från en ny studie gjord av Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten, där 2 000 svenskar delat med sig av sina ekonomiska förhållanden. Trots att Sverige ofta ses som ett ställe med toppen levnadsförhållanden och starkt socialt skyddsnät, visar det sig att ganska många har det tufft ekonomiskt.

Rapporten, som släpptes 18 januari 2024, lyfter fram hur svårt en stor del av folket har det med sina utgifter. Det står klart att höga boendekostnader, som bara blir värre av bristen på lägenheter och skenande hyror, är en stor stressfaktor för många. Att ha ett tak över huvudet är ju grundläggande, men blir allt svårare för fler och fler.

Matkostnader sticker också ut som en stor post i budgeten som skapar bekymmer. Det här läget är allt annat än bra för hälsan och välmåendet hos de som kämpar mest.

Rapporten pekar dessutom på hur viktigt det är att folk lätt kan få ekonomisk rådgivning och hjälp. Det snackas om att Sverige behöver en ekonomi som är mer inkluderande, där alla har chansen att lära sig och få de verktyg de behöver för att hantera ekonomiska svårigheter. Det här kräver teamwork mellan staten, bankerna och olika organisationer, med målet att bygga en stabil ekonomi som är schysst för alla.

Om du vill ha koll på ekonomin och vad som rör sig i finansvärlden, då är finansnytt.se stället att hänga på. Sidan är packad med bra tips och info om ekonomiska händelser, speciellt med Sverige i åtanke. Att ha koll på de senaste nyheterna är a och o för att kunna fatta smarta beslut i den snåriga finansdjungeln.

finansnytt.se hittar du en guldgruva av användbar information som kan hjälpa dig att navigera genom den ekonomiska terrängen och fatta välgrundade beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *