Uncategorized

Eurovision Song Contest 2019 i Israel bra chans för glamour och galenskaper

Den årliga musiktävlingen Eurovision Song Contest inleddes redan 1956. Under den långa historik som den internationella tävlingen haft har en hel hög modedesigners gjort sig ett namn med fantastiska utstyrslar, samt vissa för kreationer som gick långt över gränsen. Sveriges bidrag 2007 framfördes av excentriska Ola Salo, vars klädval i tävlingen rankas högt bland de värsta genom alla tider. Till den pinsamma listan kan även Abba, Lordi och Wig Wam sälla sig.

 

View this post on Instagram

Heidelberg was a blast – thank you! Bratislava gets it in a few hours… Pic: @jonyoittinen #lordi #sexorcism #live #metal #hardrock #music #monsters #horror #finland #music #heidelberg #germany #bratislava #slovakia #sextourcism #sex

A post shared by  Lordi (@lordiofficial) on Nov 6, 2018 at 10:12am PST

 Svenske John Lundvik lär inte få pris för kreativa scenkläder under årets final. Hans svarta kläder passar väl till låtval, men sticker inte ut nämnvärt när det handlar om att göra ett uttalande. Detsamma kan inte sägas om fjolårets vinnare Netta Barzilai, vars uppseendeväckande kläder valdes med omsorg för det politiska budskapet det sände till hemlandet Israel, som en del i metoo-rörelsen.

Klädval värda att nämna från Eurovision i Tel Aviv

 Ris eller ros, sant är att det finns både bra och dåligt att nämna om modet i den största musiktävlingen i världen. I år kommer modeikonen Madonna göra en föreställning på ESC. Denna upplagan av tävlingen ser deltagare från fyrtioen olika länder. Gruppen Hatari, Islands bidrag, sticker antagligen ut mest med sin stil som har beskrivits som en blandning av goth-horror och art-pop punk. Själva uppger trion att deras medverkande i tävlingen är en protest mot den israeliska staten.

View this post on Instagram

HATARI

A post shared by  HATARI (@hatari_official) on Feb 9, 2019 at 7:01am PST

 Tulia är en polsk grupp som kombinerar traditionell folkmusik med med modern musikproduktion. Deras unika stil går hand i hand med deras musik, traditionella polska folkdräkter kombinerat med inspiration från dagens modescen såsom flätor och stora blomkransar. Kate Miller från Australien har en av årets mest uppseendeväckande scenkostymer. Framträdandet kan beskrivas som hypnotiskt. Själva klänningen är ett 3,3 m högt fristående  mästerverk i boho-style, skapad av australiensiska Gwendolynne. Detta toppas med en tiara av kristaller och buntband. Kan det bli mer Eurovision? 

View this post on Instagram

What, this old thing? #ausdecides #australiadecides #sbseurovision #eurovision #eurovision2019

A post shared by  Kate Miller-Heidke (@katemillerheidke) on Feb 7, 2019 at 11:31pm PST

 

Hur står sig dina kunskaper mot övriga?

Om du vill spela online finns inga val som har med klädval att göra. Däremot kan du under tävlingen spela på årets bidrag hos Betfair, som har Nederländernas låt Arcade som största favorit till oddset 2.9. Svenska Too late for love har oddset tretton att ta hem den här upplagan av Eurovision vilket landar det blågula bidraget på fjärde plats.

 

Outfits som stuckit ut under tävlingens sextiotre år

Den kanske roligaste kategorin att granska är den med klädfloppar. Många artister har under årens lopp valt att gå en egen väg, vissa till sin egen modédöd. Inculto från Litauen kombinerade kontor med disco under Eurovision 2010 i en outfit som gått till historien som en av de sämsta någonsin. Brödraparet Jedward från Irland stack ut så mycket att det gjorde ont i ögonen 2012. Kanske är finska Lordi 2006 den föreställning som väckt allra störst avsky bland modekännare runtom i världen.

Annars ligger Verka Serduchka 2007 bra till för priset om värsta stilen genom tiderna. Men även bidrag som Ruslana 2004, Pirates of the Sea 2008 och Zdob si Zdub 2005 håller måttet när det handlar om utstyrslar som väcker helt fel typ av uppmärksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.