En resa till Japan

Teknik, spel, musik, manga och anime. Intresserat för detta östasiatiska land har ökat avsevärt under de senaste decennierna. Du kanske har drömt om att åka dit och se landet för dig själv. Som alla resor gäller det att planera i förväg och läsa på.

Sova, resa och äta

Det är definitivt klokt att boka alla hotell och vandrarhem redan innan du åker. På så sätt slipper du leta när du kommer fram. Skulle du ändå välja att chansa finns det lite olika alternativ. Bland annat finns det så kallade kapselhotell. Du betalar för en kub, mer eller mindre, där du inte kan göra mycket mer än att sova. Dessa finns dock bara i de större städerna och risken finns alltid att det är fullt.

Om du planerar att besöka mer än en stad kan det vara värt att skaffa ett Japan Rail Pass. Dessa kan bara turister köpa och det måste göras innan du åker. De gäller på Japans järnvägar och du kan betala för antingen två eller tre veckor. Reser du inom städerna kan du köpa engångs biljetter eller skaffa ett kort. Tänk på att många kort bara gäller i en stad.

 

Mat är något vi aldrig kan komma ifrån och det är likadant när du är ute och reser. När du är i Japan kan du hitta flera olika alternativ med olika kostnadsnivåer. Priserna tenderar också att variera mellan olika delar av landet. Föredrar du något enkelt och bekant finns det en uppsjö av snabbmatsrestauranger. Annars kan du hitta allt från familjerestauranger till lyxiga krogar. Skulle du känna för något litet eller är bara ute efter frukost kan du alltid hitta en öppen konbini.

Saker att se

För Japan nörden finns mycket att se. I Tokyo kan du besöka stadsdelarna Shibuya och Harajuku för att hitta bland annat shopping. Det finns också ett Disneyland om du gillar nöjesparker. Tänk på att pendeltågen blir väldigt fulla under rusningstid. Bli inte överraskad om du måste åka en del av sträckan på en fot. Efter en lång dag kan du alltid koppla av med lite underhållning. Till exempel Netflix, Youtube eller Unibet TV come alcuni esempi.

 

Om du gillar historia är det en god idé att hoppa på tåget och åka till Kyoto. Under många år var Kyoto Japans huvudstad och det finns många historiska byggnader du kan besöka. Bara att vandra genom staden gör att du går förbi små tempel och historiska byggnader. Det finns också en gammeldags sidenfabrik där de fortfarande färgar och väver för hand.

Ha realistiska förväntningar

Vad vi föreställer oss lever sällan upp till verkligheten. Det är lätt att använda manga och anime som förebild. Verkligheten är lite tråkigare än så. Du hittar mycket att se och uppleva men det är ofta mindre spektakulärt än vad vi föreställer oss innan. Om du inte kan prata japanska kan det vara svårt att kommunicera med befolkningen och ta sig fram. En del restauranger och andra upplevelser hittar du inte i en guidebok utan enbart genom kontakt med andra. Så planera väl, ha realistiska förväntningar och, viktigast av allt, ha kul!