Bra tips

Ont i lederna vid belastning? Det kan vara Artros

www.artros.org

Vet inte om du är bekant med Artros men det världens vanligaste ledsjukdom och drabbar idag ungefär 1 av 4 över 45 i Sverige. Det är otroligt många, det gör mig orolig att jag ska få det. Det är därför ett viktigt ämne att ta upp för att kunna arbeta med förebyggande och upplysa. Idag sker det tusentals operationer där människor byter ut sina höfter och knän, något som kunnat minska med hjälp av sjukgymnast.

Vi människor vi sitter för mycket, tränar inte på gym den utsträckning vi ska, övervikten har stort samband med Artros. Då det är så många som drabbas av Artros innebär att det faktiskt är en folksjukdom. Man kan säga att Artros kort och gott är en  ledsjukdom som främst drabbar brosket i lederna.

Att undvika drabbas av Artros

Det får mig tänka på hur håller man sina leder glada och friska? Är vi otränade utan muskler i kroppen blir ju så att det blir mer belastningar, kanske du har en vän som bara håller sig smal och aldrig tränar eller rör på dig? Dessa artros som uppstår kan med hjälp av behandling minskas, det kostar extrema mängder för samhället att med alla operationer.

Personligen ska jag börja äta mer nyttigare mat, mer omega, collagen för mina leder, det är inget roligt att när man blir äldre behöva känna sig stel. Många gånger kan detta uppstå vid överansträngning och jag vet att många får ont i knäna av att springa, det kan då vara bra att växla sin typ av motion. Själv föredrar jag Powerwalk och att lyfta rimliga tyngder på gymmet.

Har man artros kan man genom träning stärka muskulaturen runt leden vilket i sin tur medför att muskeln kan ta en del av belastningen som annars hade lagts på leden, det leder i sin tur att smärtan avtar och att funktioner ökar. Som ni ser leder träning till så mycket mer än hålla oss smala!

På hemsidan artros.org byggs allt innehåll på omfattande forskning och de riktlinjer som finns för diagnos och behandling av sjukdomen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *