Uncategorized

När man blir äldre och får sämre syn och funderar på ögonlaser

-samarbete med capio.se-

För massor av år så opererade väldigt få människor som gjorde ögonlaser för att det var jätte dyrt och det var en ganska så stor operation. Det var säkert 20 år sedan min pappas fru gick igenom denna operation och jag mindes hur jobbigt hon hade då, det tog dit för det gjordes i omgångar och hon fick ligga till sängs och vila ögonen för det gjorde ont. Hon var tidig och på Capios hemsida kunde jag läsa det var 1997 som ögonlaseroperationer börjades göras mer i Sverige så det var säkert då hon gjorde sina.

Hon hade verkligen dålig syn och kunde inte leva normalt utan sina glasögon och det kan verkligen inte vara roligt och inte kunna se klockan utan hon hade sina tjocka glasögon likt bottnar framför ögonen.

Glasögonen var nästan 5mm i bredd sett från sidan, så ni får en uppfattning hur dåligt hon faktiskt såg. Gissa till min förvåning när hon efter det läkt nu inte använt glasögon en enda gång sedan dess, vilken enorm frihet.

När jag var ung hade jag ett ganska så extremt synfel för mina ögon inte blev utvecklade i tid och min pappa berättade att jag inte kunde se flygplanen på himmelen. För mig låter det helt extremt då  flygplan är ju verkligen inte små. Jag använde mina glasögon flitigt runt 2 år och så vips så var synsen riktigt bra, precis som den ska vara och jag kunde se och långt ner på syntavlan och ta körkort utan ha glasögon och så har det varit sen dess. Men jag kommer verkligen ihåg den tiden med glasögon, ni som har haft vet hur jobbigt det är när det regnar ute eller när man varit ute på vintern och så kommer man in och glasen blir helt immiga. Jag fasar inför att få leva så. Går ni i tankarna att göra något åt synen kan ni läsa mer om ögonlaseroperationer.

När jag jobbade för en byrå så gjorde jag texter för sajt om ögonoperationer så jag vet en hel del om ämnet. Det är nämligen så att skulle det vara så att läkarna inte kan fixa till dina ögon med laser kan dom till och med öppna upp hornhinnans på ögat och byta ut hela linsen i ögat. Det alternativet innebär att man opererar in en kontaktlins. Det funkar på nästan alla syn fel.

Du kan behandla synfel som:

  • Närsynhet
  • Översynthet
  • Astigmatism
  • Ålderssynthet

Nu är det väldigt trendigt med glasögon, men det innebär ju inte att man inte kan byta ut sina glas med styrka till vanliga glas efteråt och ändå ha dom 🙂 I framtiden om man syn skulle bli dålig i vardagslivet skulle jag definitivt se över hur jag kan få hjälp.

Har du gjort denna typ av operation?

3 reaktioner på ”När man blir äldre och får sämre syn och funderar på ögonlaser

  1. “Jag använde mina glasögon flitigt runt 2 år och så vips så var synsen riktigt bra, precis som den ska vara och jag kunde se och långt ner på syntavlan och ta körkort utan ha glasögon och så har det varit sen dess.” Dina ögon var sannolikt inte synkroniserade, de tittade inte på samma ställe, så det var inte ett brytningsfel, som man korrigerar med laser. Om man ser bra kan man se om någon ser bra ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *