Klassiska chick flicks för höstens mysiga hemmakvällar
Hösten har gjort sitt intågande och ute kryper temperaturen nedåt. Löven faller från träden och vädret börjar kännas allt mer ruskigt. Då är det hög tid att unna sig mysiga kvällar inne i hemmets lugna och varma vrå. Vad passar bättre än att krya upp i soffhörnan med en mysig film, ensam eller med vännerna. Trenderna inom film och serier ändras hela tiden men det finns en genre som ständigt består. Det är filmer där känslor och relationer står i fokus. Det verkar som att chick flicks aldrig blir omoderna och flera av dem klassas dessutom som riktiga klassiker.
Borta med vinden
Varför inte börja med klassikernas klassiker, Borta med vinden, baserad på romanen med samma namn av Margaret Mitchell. Detta fyra timmar långa epos från 1939 har rört och berört generationer av kvinnor, och män, sen dess. I grunden skildrar filmen den omöjliga men passionerade kärlekshistorien mellan Scarlett O’Hara, spelad av Vivien Leigh, och Rhett Butler, gestaltad av Clarke Gable. Tittar man djupare under ytan skildrar den även många andra mer allvarliga ämnen. Den skildrar även en för USA viktig tidsperiod, rent historiskt sett. Detta har gett filmen status som en av historiens bästa filmer. Den har bland annat generat ett av filmvärldens mest kända citat, ”Frankly my dear, I don’t give a damn”. Välj denna film för en helkväll med pråliga kostymer och storslagna scener. Samt en helt odödlig kärlekshistoria som kommer att fortsätta att fascinera många generationer till.
Casanova
Vi fortsätter med en annan klassiker som utspelas i historisk tid. Filmen Casanova från 2005 är den rena definitionen av en chick flick. Huvudrollen spelas av den stilige australiensaren Heath Ledger, tyvärr bortgången alltför tidigt. Filmen berättar historien omoch Giacomo Casanova, spelat kasino regelbundet och helst i Faro, författare av memoarer älskare. Legenden om Casanova som en kvinnotjusare i 1700-talets Venedig bygger också på hans egna memoarer. Regisserad av den svenska regissören Lasse Hallström blev denna film en riktig kassasuccé. Som ofta förut har han placerat sin hustru Lena Olin i en av rollerna. Handlingen fokuserar inte enbart på Casanovas rykte som notorisk kvinnokarl utan innefattar även en komisk förvecklingshistoria i sann Shakespeare-stil. Romans med förhinder bjuds det på så klart samt några spektakulära actionscener med fartfyllda jakter genom Venedig.
Thelma och Louise
En av 1990-talets mest tongivande filmer med ett klart feministiskt budskap. Detta är något så ovanligt som en chick flick som inte har en kärlekshistoria i fokus. Här är det istället den starka vänskapen och lojaliteten mellan de båda huvudkaraktärerna, genialiskt skildrade av Susan Sarandon och Geena Davis, som står i centrum. Trots att detta inte är ett romantiskt drama i dess rätta bemärkelse så dyker det ändå upp en del kärleksfulla scener. Brad Pitt fick sitt stora genombrott i filmen som den kringflackande cowboyen JD. Med sin vältränade överkropp fick han den kvinnliga biopubliken världen över att sucka lystet när han med hjälp av en hårtork demonstrerade hur det går till att utföra ett butiksrån. Även om det gått snart 30 år sen filmen hade premiär känns den aktuell och den inspirerar fortfarande, senast under hösten 2020 då sångerskan Anna Bergendal släppte en låt med samma namn som den film som gjort stort intryck på henne under uppväxten.
Sömnlös i Seattle
En romantisk film som i mångt och mycket bygger på en annan romantisk klassiker. Huvudrollsinnehavaren Meg Ryan hör en man, Tom Hanks, på radio prata ut om sin sorg efter bortgången hustru. Liksom många andra blir hon intresserad och bestämmer sig för att skriva ett brev. Precis som i klassiska kärlekshistorien Allt om Kärlek, förslår hon att de ska mötas högst upp i Empire State Building i New York. Mycket vatten hinner så klart rinna under broarna både i New York och Seattle innan de två förenas så som det är meningen.
Notting Hill
Vi avslutar med en modern klassiker med ett historiskt tema, mannen av folket och kvinna av börd. En historia som berättats många gånger i olika format. I Notting Hill från 1999 ser vi Hugh Grant som mannen av folket, det vill säga vanlig okänd person, och Julia Roberts som kvinnan av börd, denna gång världsberömd filmstjärna. Genom en slump korsas deras vägar och tycke uppstår. Naturligtvis dyker det upp hinder och förväxlingar innan de två kan få varandra, allt i sann chick flick-anda. Lite kuriosa är att denna film gav upphov till en massiv hysteri kring en viss blå dörr på ett hus i stadsdelen Notting Hill i London. Fansen vallfärdade till platsen och dörren monterades till slut ner och såldes på auktion.