Trevligt vinevent - Missjennie - Lifestyleblogg & skönhetsblogg

Trevligt vinevent

Igår var jag och Anne från Veckomagasinet och smakade lite vin från Allegro -The chocolate box!

Vi fick ta del av vinet på terassen på Miss Clara by Nobis hotell på Sveavägen, ett riktigt trevligt fint hotell i min smak.

Här står jag vid boxarna som precis har tappats upp till kvällens event, färskt med andra ord! Till det röda vinet serverades god plockmat som bland annat var rostat bröd med vildsvamp med 24 års lagrad parmesan ost på, riktigt gott och olika chark. 

Allegro the chocolate box kostar 239kr, Nr 3994, 3 liter, 14%, Apullen, Italien, Sangiovese och Primitivo. Vinet lanseras på Systembolaget 1 december 2017.

Vinet är gjord av dom mest kända italienska druvsorterna Sangiovese och Primitivo. Druvorna växer på sluttningar i Apulien, på klacken i södra Italien.  Vinet har en rik smak av solmogen frukt, fatkaraktär och silkeslena tanniner. I doften finns det toner av choklad med inslag av mörka bär, färgen är blåröd.

Ett fat kostar 10 000kr och det ligger gediget arbete bakom dom och endast det bäst ekträt får användas och ett fat kan användas upp till 6 år.

Vinet har en historia bakom sig och det är att ni ser fatet ovan, dessa används nere i Simrishamn där vin lagras och för att ge vinet mer karaktär mot vanliga box viner så är 15% av innehållet i boxen av det mer exklusiva hållet, nämligen lagrat på ekfat. Varför man lagrar vin i just i träfat är att på insidan av dessa så utvecklas aromerna och dom olika smakerna bättre i vinet. Först blir vinet mer strävt och sedan får det mer tanniner, men tillslut vänder det och då det börjar bildas bubblor med syre, små, små bubblor på insidan av fatet som rör sig till mitten. Syre i kontrollerad mängd bryter ner tanniner och formar vinet med tiden. För att göra processen mer effektiv så är faten tillverkade på ett mer komplext sett, lite dyrare men bättre enligt Takis Soldatos.

Innan ekfat fanns, så fraktades vin i krukor. Krukorna fick då ligga i en båt på sand i botten och mellan dom sattes det ner pinnar för att dom inte skulle gå sönder. Ibland blev det sprickor och då lagades krukorna med kåda. Med tiden börjades vin fraktas över världen i bulkform och blev mer lättillgängligt!

 

Vet ni att Box vin är något fint? det är nämligen så att det är en version av gårdsvin fast i vårt land.

För det är nämligen så att utomlands som i Italien så går inte Italienarna på samma vis till en affär och köper vin, dom går till en gård och får en större flaska färskt vin. Detta vin konsumeras ganska så fort då dom dricker vin lite som vi dricker mjölk här. Med en bag in box får vi en liknande känsla, att vi bär hem vårt vin för  att fort konsumeras  och dela med våra vänner. För ett box vin görs sig bäst att drickas upp inom 3 veckor.

Takis Soldatos som ligger bakom detta vin berättade om hur detta vin är tillverkat och det var riktigt intressant att ta del av den informationen. Man kunde märka att han hade stor passion för vin och var noga med kvalité. Något inte alla fick ta del av, men som jag fick ta del som satt bredvid honom var att han verkligen tänker på miljötänk med sina viner. Han fraktar sina viner i en form av “pappersbox” och i containers och kan få med sig ca 10 000 liter per frakt omgång mer vs om han fraktat med långtradare. Tänk hur mycket man spar på miljön med detta vis.

 

Recension Allegro The Chocolate Box

Anne som har enormt bra smaksinne kände direkt det var smak av mörkt bär, hon tyckte mullbär, jag upplevde dock inte det. Jag är nämligen inte rutinerad på rött vin 😉 Men jag tyckte vinet var jätte gott och kan definitivt köpa hem detta otroligt prisvärda röda vin. Det kändes som om det hade karaktär, lättdrucket och smakade “dyrt” tanke på dess pris. Efter ha tagit del av historia om vin och så vill jag gärna ha lite fat-lagrat vin framöver. Detta är ett perfekt vin att bjuda på i karaffer på bröllop och större tillställningar! Gillar ni rött borde ni testa detta lättdruckna vin som passar till det mesta skulle jag säga!

 

6 comments / Add your comment below

  1. Fast man brukar splittra gamla fat och sätta ett spant i en helt nytt fat. Då får man många “gamla” fat. Frågade du hur många spant i tunnan som var gamla? Gör det nästa gång. Ca 15 % är den högsta alkoholkoncentration ett vin kan få med spontan fermentering.

  2. Tittade lite mer på fotona. Det är svårt att se men vinet verkar inte vara lagrat så många år utan är ett “ungt” vin. Smakade det gott?

Kommentera